1.1. Mikä tekee tekstikokonaisuudesta reportaasin? Vastauksen sopiva pituus on noin 2 500 merkkiä. (18 p.)
Milla Ollikaisen seura.fi:hin (julkaisu 22.03.2020, luettu 20.1.2022) reportaasi: "Suomi hiljeni hetkessä – Näin korona todellisuus iski arkeen", kertoo Suomen korona-arjen ensimmäisestä päivästä. Reportaasissaan hän kertoo omia kokemuksiaan ja varmaa tutkimustietoa.
Reportaasi kertoo jostain ajankohtaisesta aiheesta. Ollikaisen reportaasi julkaistiin maaliskuussa 2020, jolloin Suomi sai ensikosketuksensa korona viruksesta ja reportaasi käsittelee koronaviruksen vaikutuksia Helsingissä.
Ollikainen raportoi tekstissään monia ihmisten kokemuksia koronasta. Hän esimerkiksi nostaa esille, erään kioskin myyjän huomion: "R-kioskin kassalla myyjä arvelee, että ihmisiä on liikkeellä noin kolmasosa normaalista". Ajankohtaisten asioiden reportoiminen on tyypillistä reportaasille.
Ollikainen kertoo tekstissään hieman omia kokemuksiaan korona-ajan alun tapahtumista. Hän kuuli kun kaksi iäkästä rouvaa puhuivat kiihkeästi luultavasti koronasta. Ollikaisen mukaan: "puhuvat keskenään niin kiihtyneesti, että keskustelun aiheesta on vaikea saada selvää" ja ainoa sana jonka hän pystyi ohitse kävellessään tunnistamaan oli käsidesi. Jos vanhuksetkin ovat alkaneet puhua nykypäivän ilmiöistä ilmiö on reportoimisen arvoinen.
Reportaasi on kirjoitettu kronologisessa aikajärjestyksessä. Alussa kerrotaan maaliskuun 13. päivän alun tärkeistä tapahtumista. Esimerkiksi hallituksen kaameasta viestistä kansalle: "suositettu muun muassa etätöihin siirtymistä työpaikoilla mahdollisuuksien mukaan ja yli 500 hengen yleisötilaisuuksien perumista toukokuun loppuun saakka". Reportaasin lopussa puolestaan kerrotaan tarinaa amerikkalaisten heräämisestä ja suomalaisten nukkumaan menosta peläten seuraavaa aamua ja sen tuomia rajoituksia.
Reportaasissa on myöskin paljon turhia kuvia, joita ilman tekstin pystyy ymmärtämään. Nämä vain tuovat lisää väriä ja mielenkiintoa tekstiin.
1.2. Erittele kuvien ja tekstin vuoropuhelua reportaasissa. Vastauksen sopiva pituus on noin 2 000 merkkiä. (12 p.)
Milla Ollikaisen seura.fi:hin (julkaisu 22.03.2020, luettu 20.1.2022) reportaasisissa: "Suomi hiljeni hetkessä – Näin korona todellisuus iski arkeen", käytetään kuvia ja tekstiä asian selkeyttämiseksi. Reportaasi alkaa kuvalla Hakaniemen torilta, jossa on isona yksi henkilö. Hän on juuri käynyt kaupassa ja ostanut itselleen lisää vessapaperia, jottei epidemia yllätä. Taustalla on vain yksi muu henkilö. Tämä on hyvin vähän ihmisiä Hakaniemen torille keskellä päivää.
Kuvat antavat visuaalisen esimerkin tapahtumista. Esimerkiksi kun reportaasissa sanottiin "Siellä missä koronaa on todettu eniten, kansa on reagoinut lähtemällä ostoksille.", alla oli kuva tyhjästä kaupan hyllystä, jonka taustalla näkyy ihmisiä ostoksilla. Toisessa tilanteessa kerrotaan: "Kaikki näyttää oudosti melkein samalta kuin aina: osa ihmisistä on kumitettu kuvasta mutta jäljelle jääneet näyttävät siltä kuin mitään ei olisi tapahtunut.", ja kuvituksena on kuva kadusta jossa on perheen vanhempi jäsen kahden pikkulapsen kanssa perinteisellä kävelyllä. Muuten katu on täysin tyhjä.
Kuvilla on myös kuvateksti, joka tavalla tai toisella kertoo mitä kuvassa tapahtuu. Esimerkiksi kuvassa jossa kuvataan kansallisteatteria yöllä kertomassa uutista näytösten peruuttamisesta on kuvatekstinä "Kansallisteatterin valonäyttö kertoi jo perjantaina koko kevään näytösten peruuntumisesta."
Osa kuvista on lähes hyödyttömiä. Esimerkiksi kuva, jossa nainen katsoo puhelintaan ja kuvatekstinä on "Puhelimen uutisvirta on täynnä koronaa.". Kuvasta ei käy ilmi mitä nainen tekee puhelimellaan ja epäilen, ettei kuvaaja käynyt kysymässä mitä nainen tekee.